ЧЕСТО ЗАДАВАНИ ВЪПРОСИ


ПРИ ПРИЕМАНЕТО КОГА И КЪДЕ ДА ПРИСТИГНЕМ?

В деня на приемането, в предварително определеното време, моля заповядайте в хосписа, като паркирате пред сградата и уведомите персонала за Вашето пристигане.


КАКВО ДА НОСИМ?

При примането да се носят подходящи дрехи за през деня и през нощта, бельо, чехли - за баня и разходка, тоалетни принадлежности за лични нужди.

Хубаво е да се донесе и нещо, с което да се занимава - книга, списание, куки и прежда за плетене, лист, химикал и плик за писма, снимки.

Дрехите, очила, бастуни и др. подобни трябва да бъдат маркирани от близките с имената на пациента. Ако болният носи със себе си контактни лещи, очила, зъбни протези, слухов апарат - пригответе и носете подходящ контейнер, в който да се съхраняват в шкафчето или поставката до леглото. Тези неща биха могли лесно да се загубят, ако се сложат на неподходящо място или ако са увити в салфетка или сложени в пластмасова чаша. Хосписът не е отговорен за грижата, съхранението или възстановяването им.

Допуска се да бъдат донесени вещи или предмети, с които болният е свикнал или които ще му създадат по-голям комфорт напр. стол, кресло, шкаф и др. При желание, може да му бъде донесено и друго - лично обзавеждане.


ДОПУСКАТ ЛИ СЕ ЦЕННОСТИ?

Добре е пациентите да не носят със себе си ценни книжа или документи, ценни бижута или други ценности и пари. Препоръчваме Ви да оставите тези неща в дома си. Ако все пак вземете нещо със себе си, трябва да ги предадете на управата на хосписа за съхранение. Ще Ви бъде издадена бележка, която трябва да се представи при вземането им. Пари също могат да бъдат оставени на съхранение - при предаването ще бъдат описани и срещу подпис давани необходимите суми на пациента.

Хосписът не поема отговорност за изгубени или увредени ценни вещи или предмети, които не са оставени на съхранение. Ако загубите нещо, моля обадете се веднага на дежурната сестра и ние ще направим всичко възможно да Ви помогнем да го намерите. Ако се намери ценност, на която не се знае собственика, то тя ще се съхранява за период от 30 дена.


СМЯНА НА СЕМЕЕН ЛЕКАР И ЛЕКАРСТВА

Хосписът се обслужва от семеен лекар, който посещава пациентите на хосписа веднъж седмично и винаги при нужда. При необходимост се издават направления за лабораторни изследвания и/или консулти с лекари-специалисти. Когато болният не е в състояние да посети лекаря-специалист, то тогава той бива посетен на място, като се заплащат само транспортните разходи на консултанта. При желание на близките от консулт с определен лекар или преглед без направление - няма пречки пациента да бъде заведен или посетен от същия, като това си остава ангажимент на близките. Ако запазите личният си лекар, то тогава предварително говорете с него дали ще се ангажира с посещения и издаване на направления при нужда. Също така, близките на пациента, трябва да се ангажират с навременното ни снабдяване с лекарствата изписани по здравна каса.

При смяна на семеен лекар: преди приемането трябва да се отиде в деловодството на Здравна каса и да се подаде молба за смяна на семеен лекар, поради смяна на местоживеене.При приемането се носят: здравноосигурителната книжка, рецептурната книжка и входящия номер на молбата за смяна на личен лекар от Здравна каса. Лекарствата и здравната документация, трябва да се предадат на сестрата, която приема болния, веднага още при приемането. Тя е отговорна за съхранението, правилното дозиране и приемане на лекарствата през време на престоя на пациента при нас.


КОГА МОЖЕМ ДА ПОСЕТИМ СВОЯ БЛИЗЪК?

Нямаме стриктно определени часове за посещения. Определените часове са само препоръчителни и са уредени така, че да могат да дадат на посетителите и пациентите колкото се може повече време да бъдат заедно, без това да пречи на другите пациенти и на персонала да извършва своите задължения. Молим посетителите - близки и приятели на нашите болни, да се съобразяват с часовете за почивка и хранене. Това ще осугури на всички пациенти тишината, необходима им за почивка и ще им даде възможност да се нахранят спокойно, както и ще осигури възможност на персонала да им помогне при храненето.

Препоръчителни часове за посещения: сутрин от 10.00ч. до 12.00ч. следобед от 15.30ч. до 18.30ч.

Уважавайте другите пациенти и зачитайте нуждата им от тишина и спокойствие. Позвънете преди да влезете, за да може служител от екипа на хосписа да Ви посрещне и упъти. Почукайте, преди да влезете в стаята на Вашия близък - може той или другият пациент в стаята, да са в положение, в което да ги смути и притесни Вашето внезапно влизане.

Молим посетителете, които са болни, да не идват на посещение. Голяма част от пациентите са с намалени защитни сили, което ги прави лесни за зарази от различен тип. Ако сте с кашлица, температура, грип, болки в гърлото, диария и други подобни симптоми, без значение колко леки са тези оплаквания, не идвайте на посещение. Не вземайте със себе си болни деца.

Управата на хосписа би могла да ограничи или забрани посещения при грипна епидемия или друга, застрашаваща здравето и състоянието на нашите пациенти. Преди да дойдете на посещение, ако имате възможност, обадете се предварително за да попитате Вашият близък дали не иска нещо - книга, снимка, тоалетни принадлежности, любима вещ или друго.


ХРАНЕНЕ

Ние осигуряваме закуска, обед и вечеря. Храната е балансирана и съобразена с дневните нужди на всеки човек. Чай, кафе, минерална вода и сокове са на разположение на всички пациенти, които пожелаят.

Храненето става в столовата на хосписа
сутрин от 06.30ч. до 07.30ч.
обед от 12.00ч. до 13.45ч.
вечер от 18.30ч. до 20.00ч.

Когато пациента не може да се придвижи сам или с помощ до столовата, храната се сервира в стаята на болния. Помага се на всички болни, които не могат да се хранят самостоятелно.

За диабетно и тежко болните храната е съобразена със заболяването.

Ако при посещение носите храна за Вашите близки, то Ви молим да е в малки количества - колкото за едно хранене. Ако все пак носите малко повече, то тя би могла да се остави на съхранение в хладилник за 24часа, но трябва да е ясно надписана с името, датата и часа на поставяне в хладилника.


ПО КАКЪВ НАЧИН МОЖЕМ ДА СЕ СВЪРЖЕМ СЪС СВОЯ БЛИЗЪК?

Хосписът разполага със стационарен телефон и телефонна слушалка, която винаги може да бъде занесена на пациента, ако желаете да разговаряте с него. Изходящи обаждания също се предоставят, при заплащане на разговора.
На разположение е и преносим компютър, с помощта на който може да осъществите безплатна видео-конферентна връзка със своя близък.
Друга връзка може да се осъществи чрез нашата електронна поща. Писмото ще бъде доставено на болния, както и ще му бъде предоставена помощ при написване и изпращане на писмо.


ТЕЛЕВИЗИЯ

В повечето от стаите има телевизор, но за съжаление поради отдалечеността ни от града, може да се гледат само трите национални програми. Надяваме се проблема да бъде решен.
Голям телевизор има в общата стая, която болните се насърчават да посещават - за разговори, плетки, игри, гледане на телевизия и др.


ДОПУСКАТ ЛИ СЕ ЛИЧНИ ЕЛЕКТРИЧЕСКИ СЪОРЪЖЕНИЯ?

Лични вещи като радио, телевизор, сешоар - могат да бъдат донесени и използвани в хосписа, но трябва да бъдат обявени при донасянето им. Електрически одеала, печки, ютии - не са разрешени за ползване.


МОЖЕ ЛИ ДА ДОНЕСЕМ СОБСТВЕНО ОБЗАВЕЖДАНЕ?

Допуска се подмяна на обзавеждането с лично, както и внасянето на лични вещи които ще допринесат за комфорта на пациента, стига те да позволяват влажно почистване и дезинфекция.

доверие